tisdag 21 april 2015

Det kilsågade golvet

Kilsågat golv i Villa Hyacint


Nu har äntligen Villa Hyacint golv i stora rummet. Rummet är cirka 25 kvadratmeter. Det är ju inte så där väldigt stort, men då man önskar sig ett kilsågat gammaldags golv så känns varje kvadratmeter.

Det känns endera i plånboken eller kroppen. Peik valde att det skulle "kännas i kroppen". Så han gjorde det själv, från början till slut! Tre stycken granar gick åt. Kilsågade golv har används sedan mycket länge tillbaka. De är nog det "ursprungliga" trägolvet.

  
Här ska det bli golv!


Förr i tiden var man väldigt mån om att kunna använda hela trädet maximalt. De kilsågande bräderna  är därför formade enligt hur trädet ser ut. Smala i toppändan och breda vid roten. Då man lägger ett kilsågat golv placeras plankorna omväxlande rot och toppända. På så vis hålls golvet i en rak linje hela vägen.


Ståtlig gran på ungefär 80 år


Vi har turen att ha några stora granar på vår mark. En del av dem börjar blir i rätt så dåligt skick och därför är det enbart bra att få bort dem innan de faller av sig själv. Granen försurar marken vilket inte heller är riktigt önskvärt. I varje fall inte på de ställen som de stod. De hör inte riktigt hemma där så att säga.


Riktskär och fällskär på plats..snart smäller det!

Utav tre träd fick Peik ut cirka 6 stycken stockar. En del i riktigt rejäla dimensioner. De bredaste planken är ungefär 35-40 centimeter breda...och det är snyggt!


Sågverket Timmerjiggen och sågen Jonsered Raket 621 från slutet av 1960 talet och Peik årsmodell 1975
Kvalitén känns på vikten! Svärfar Kalle får ta i med krafttag.

Peik har ett litet sågverk som heter Timmerjiggen och tillverkas av Logosol. Det är ingen högteknologisk dyr grej, men har fungerat rätt bra till det här projektet. Tack vare sågverket har vi nu de mest fantastiska golv! Det har tagit tid, massor med tid! Däremot har det enbart kostat lite bensin till sågen, vilket ju är en liten tröst. Så nu var det klart då, eller...? Njaaa efter att golvet har torkat, hyvlats, slipats, oljats, spikats polerats...suck tänk om man kunde ta det med ro..så där som katten..


Lucy och Lurifax tar sig en tupplur på fönsterbrädet

Inga kommentarer: