fredag 2 oktober 2015

Liten kammare-utedass-avträdet..kärt barn har många namn!


Fjäril vingad 


Jag tänker väldigt mycket på naturen. De betyder inte att jag alltid lever ekologiskt, det vill jag inte påstå. Jag går ofta med dåligt samvete över att jag inte tar hänsyn till naturen i den utsträckning jag egentligen skulle önska göra. Det är ju så lätt att hitta på ursäkter, varför man inte hinner kompostera, eller att man inte har råd att köpa en papperspåse i stället för plastpåse i affären. Kanske är det ren bekvämlighet eller inrotade rutiner som är svåra att bryta? Jag vet inte.

Det som kanske ändå skapar mest dåligt samvete hos mig är vattenklosetten. Detta vansinne att spola toaletten med rent dricksvatten direkt från brunnen. Det är okej att mina barn springer där och spolar men vi vuxna friska människor kan ju faktiskt använda ett utedass. I varje fall ibland. Friskt vatten är en livsnödvändighet. Det är inget som kan tas för givet och borde definitivt inte användas som spolvatten i toaletten. Om man bor i stan och använder sig av kommunalt vatten så kanske man inte tänker på de här. Däremot om man bor på landet och har en egen brunn så blir det väldigt påtagligt.


Efterlängtade utedasset!


Nu har vi ett utedass! Det används också dagligen. Till min stora förvåning så används det till och med av barnen helt frivilligt. Då man är ute på gården och jobbar så är det till och med enklare att besöka utedasset än vatten klosetten inomhus.  Det finns på något vis närmare tillhands.

Förr kallades utedasset avträdet. Jag tycker det är ett roligt ord och bestämde mig att sätta upp en skylt ovanför dörren texten avträdet. Skylten är tillverkad av en del från en spegeldörr. Ja skylten och hela resten av dasset är gjort av återanvänt material. Själva stommen är byggd av rivningsvirke. Virket var fullt av spik och rester av träfiberskivor. Så det tog någon dag att få det användbart.  


Interiörbild


Utedasset har pärlspontpanel på insidan. Panelen är också till största delen rivningsvirke. Jag valde att lasera väggarna vita för att det skulle kännas ljust och fräscht. Dasslocket är från en gammal kommod. Resten av kommoden fungerar som tvättställ med fat och tvål. Dasset har ett gammalt fönster och också det är "räddat" från soptippen av mig. Trappan till dasset är gjort av stumpar från golvvirke och golvet i dasset är också det gjort av rivningsvirke. Plåtarna till taket var några passliga restbitar som blivit över från Villa Hyacintens tak. 


Hantverksdetalj