fredag 3 juli 2015

Beundrad och godkänd Villa Hyacint!

Litet fönster med gamla glas


Idag hade vi slutgranskning på Villa Hyacint. Från det lokala byggnadskontoret kom en ung trevlig herreman för att titta på stugan. Den blev klart godkänd! Härligt, nu kan man äntligen slappna av. Ett extra plus måste byggnadsgranskaren få för sin högaktning för gamla hus. Han förstod mycket bra värdet med att bevara dem på bästa sätt.


Villa Hyacint


På insidan är Villa Hyacint klar. De senaste dagarna har Peik och jag ägnat till att städa städa och åter städa.. och nu är det en hemtrevlig liten stuga.


Lilla rummet


Jag har tvättat alla fönster, så nu ser man hur fina de gamla glasen är. Handblåsta och bubbliga. Bågarna har jag laserat med rå linolja och pigmentet obränd terra. Det har varit originalfärgen på bågarna.

Panelen i lilla rummet är målad med en köpt linoljefärg. Den heter Allbäck linoljefärg. Färgnyansen heter Billnäs grön. Färgen är svensk men säljs också i Finland. Då man köper den kan den kännas aningen dyr men då man börjar måla så märker man att en liter räcker hur långt som helst. Med andra ord är den en prisvärd färg. Den rekommenderas varmt.


Skåp mot målad brädvägg


Villa Hyacint har inga eldstäder, åtminstone inte ännu. Så där som muren och eldstaden en gång vart gapade stora hål. De har vi nu slagit ohyvlade bräder för. Bräderna är av rejäla dimensioner, 200 mm. En del av dem är återanvända från från ett annat bygge. Där hade de använts som gjutformar. Jag skrapade av resterna från betongen och sedan slog vi upp dem. Det blev lite krångligt då de kombinerades med med moderna bräder. De återanvända var gråa och slitna medan de nya var ljusa. Då tog jag äppelvinäger och blandade i ett pigment som heter kimrök. Kimrök är ett svart pigment men om man enbart sätter i lite av det så fungerar det som lasyr.Det målade jag de nya bräderna med.

Då det torkar så ser de ut som gamla gråa bräder. De passade då utmärkt väl ihop med de gamla bräderna. Ett alternativ till vinäger är också pilsner. Det här kallas drickamålning och är ett mycket gammalt sätt att måla på. Det är roligt att måla på det sättet, dessutom är det billig färg.


Hylldekoration gjord av Bosse 6 år


Mot väggen med bräder har jag ett en byrå som jag hittade på loppis. Den hade kvar sin gamla ursprungsmålning.  Målningen imiterar ett finare träslag. Den form av målning kallas ådringmåleri. Jag är fullständigt galen i möbler som har kvar originalmålningar.

Ovanpå byrån är ett gammalt drängskåp som råkade passa utmärkt på byrån! Drängskåpet har jag haft i köket i vårt stora hus tills nu. Jag har ändå alltid tänkt mig att de ska till Villa Hyacint. Skåpet är målat på insidan. Det är meningen att de ska stå med dörrarna öppna så man kan se de fina kärlen innanför. Hyllorna är dekorerade med med en billighets spets, gjord av tidningspapper.

  
Ett av fönstren i stora rummet


Jag är nu i full gång med att inreda stora rummet i Villa Hyacint. Det kommer att inredas med både gamla skänkar, soffa, stolar, bord och en gammal tramporgel.


Lilla rummet


Det kilsågade golvet är ännu under torkning. Det är nertryckt på plats och ligger löst ännu tills vidare. Det funkar utmärkt väl att ändå använda rummet. De tunga bräderna gungar lite på med vad gör det. Det blir bara lite extra charmigt. Till hösten har vi tänkt spika fast det. Då drömmer vi om att använda smidd spik. Om plånboken tillåter så kanske...


Soligt golv i stora rummet


Väggarna i det stora rummet är delvis målade. Jag har här använt drickamålning gjort på vinäger och pigmentet grön umbra. Sedan har jag dekorations målat med en en schablon som föreställer franska liljan.


En variation av franska liljan


Det stora rummet är fantastiskt ljust. Det har dessutom den mest fantastisk utsikt! Jag kommer att låta rummet ha en mycket gammal prägel. Här kommer inga paneler eller motsvarande. Enbart stockväggar som delvis är målade. 


Gungstol är ett måste i alla gamla stugor