söndag 7 juni 2015

Villa Hyacint fortsätter att blomma!

Lilla rummet i Villa Hyacint


Vi sliter på ännu med Villa Hyacint. Jag hade satt en deadline att vi skulle vara klara i början på Juni. Det visade sig att jag nog var lite för optimistisk. Den är inte klar. Visserligen är det inga stora krafttag som nu länge krävs. Nu är det mest småpyssel som lister av alla sorter som ska göras. Lite panel måste ännu också spikas.

Det lilla rummet i Villa Hyacint är nästan klar. Vi har bestämt att ha så kallad halvpanel i det rummet. Den är ungefär 160 cm hög. Halvpanel var mycket vanligt i kök förr i tiden, bland annat på 1920 talet. Villa Hyacints interiör ska få ett 1920 tals utseende. Därför gör halvpanelen gör sig mycket bra i det här söta rummet som har en härlig kvällssol.

  
Ett ursprungligt fönster restaurerat och inramat


Upptill, ovanför panelen kommer jag i tills vidare att lämna stockväggarna synliga. Eventuellt kanske jag spikar spännpapp dit i framtiden men just nu känns det helt bra att låta de slitna väggarna visas.  Markeringar som Peik har gjort då stommen byggdes upp får också stå kvar. Det blir som ett tidsdokument för framtiden.

Jag tycker att stugan faktiskt blir vacker med de grå gamla och slitna stockarna.  Stockarna har blivit väldigt slitna eftersom det dröjde rätt länge från då den revs till den byggdes upp på nytt.

Villa Hyacint har alltid varit en enkel stuga för vanliga människor. Den har aldrig varit klädd i några lyxiga dyrbara sidentapeter eller liknande. Därför ser det helt rätt ut att låta den ha ett enkelt utseende. Det stärker också det ålderdomliga utseende vilket jag tycker är bra. 


Gamla stockväggar


Förr i tiden hade många små stugor enbart bara stockväggar på insidan. Vanliga människor hade inte råd att köpa spännpapp och tapeter i samma utsträckning som man gör i dag. På landsbygden kunde det säkert vara rätt så begränsat med sådana varor dessutom. Det är något som är rätt viktigt att minnas för sådana som sysslar med byggnadsvård. Det där att "taga vad du hava" fungerar rätt väl också i byggnads sammanhang. Så har antagligen folk gjort i alla tider.

Det behöver inte nödvändigtvis vara dyra profilerade lister eller utmärkande snickerier i ett gammalt hus. De har en så vacker utstrålning ändå. Enkla ohyvlade bräder kring dörrar och fönster räcker till exempel gott och väl. I det här lilla rummet har vi gjort precis så och jag är super nöjd.Fönster vred


Detaljer som funnits i huset är härliga och ska definitivt fortsätta hänga med huset. De hör till husets själ och ger den här rätta känslan. Villa Hyacint har vred som man stänger fönstren med. De är inte speciellt vackra, unika eller eller värdefulla. Men de är ändå för härliga. Fungerar utmärkt och har används ju i de här huset i många år. De är kulturhistoria!


Trappa gjord av byggnads rester


Villa Hyacint har också fått en trappa. Den är visserligen inte speciellt vacker ännu. Alla finesser saknas, men den är stadig och rejäl. Vi vägrar använda tryckimpegnerat virke. Det vill vi inte ha. Det passar inte alls ihop med gamla byggnader heller.

 Det hade blivit över en del stockrester från bygget. De sågade vi upp och byggde trappan av. Nu ska den behandlas med tjära och linolja så håller den en god tid framöver.


Början till en fin trappa

Inga kommentarer: