lördag 21 februari 2015

Den gamla gården!

Vacker handgjord gardin som ännu hänger kvar


Vår röjning i stugan som vi ska plocka ner fortsätter och fortsätter.. Just nu känns det som om inget händer fast vi har legat i och jobbat. Visserligen börjar rummen bli rätt så tomma på skrot och skräp. Så visst går det åt rätt håll men det känns segt och tungt just nu. Vi har i varje fall planerat att börja märka upp och sedan börja plocka ner verandan nästa gång som vi far dit. Hoppas det lyckas!


Detalj av ytterdörr som sett sina bästa dagar


Jag gav mig lite tid att promenerar runt huset och studera den lilla trädgården. Den är fantastiskt fin! Där finns massa gamla vackra träd. Ekar, askar och lönnar i mått som ger karaktär åt en gård. Dessutom gamla äppelträd som är knotiga och knöliga.  Det vilar en slags mystik över gamla ödegårdar.

Litet sorgset är det ju att huset inte får stå kvar i sin vackra högst personliga trädgård. De hör ju liksom samman på något vis.


Den magiska gamla trädgården


Förr planerades trädgården väldigt långsiktigt. Människor satsade på ädelträd som ekar och askar. Träd som växer rätt så långsamt och "tar tid" på sig att blir ståtliga och vackra. Symboliken kring de olika träden var något som säkert togs på största allvar förr i tiden.

Eken ansågs vara Zeus träd. Den var helgad åt åskguden Tor. Om en ek blivit söndersplittrad av åsknedslag så trodde man att där var åskgudens boning och fick absolut inte fällas.

Inom nordiska mytologin är asken Odens träd. En annan benämning på trädet är Yggdrasil. Asken brukar även kallas kungens träd. Benämningen kommer från att kungen alltid kommer sist till alla fester och lämnar den först. Askens löv kommer sent på våren och fälls tidigt på hösten. Mytologin och folktron kring olika träd beskrivs väl i boken:  Träden och vi.  Boken är skriven av Kåre Pihlström och utgiven av Föreningen för skogskultur.

I källaren finns kvar rester av kalk som användes i trädgården


Kanske var det mytologin och folktron som bestämde vad folk planterade i sina trädgårdar förr i världen. Fast ändå måste nog funktionaliteten också ha spelat en stor roll. De gamla knotiga äppelträden får väl här stå som bevis. Spår efter gamla odlingsland är något som nästan uteslutande alltid hittas i gamla trädgårdar. Det var ett "måste" för även den fattigaste torpare.

Inga kommentarer: