onsdag 25 februari 2015

Vem vill bo i ett museum?

Lite brocante, lite museum inspirerat, lopp torg och återanvänt


Nå vem vill väl bo i ett museum? Det är en fråga, eller är det ett påstående som jag ofta får höra.De är ju inte alla som förstår vad vi pysslar med min man och jag. Då spånskivor, laminat och plastmattor flyger ut så det viner i knutarna. In kommer istället återanvänt virke, gammaldags el avbrytare och gamla slitna dörrar utan handtag.  Ofta brukar vi skämta och säga att vi inreder. Dock på ett rätt så brutalt sätt. Vårt bostadshus är byggt på 1890 talet av det finaste virkes kvalitè! Att ha ett sådant hus klätt med skräpmaterial som spånskivor känns som en skymf. Sedan är ju förstås den där historiska aspekten på det här med spånskivor. Det som idag är ett hatobjekt kanske imorgon är hyllat kulturhistoriskt material som bör bevaras. Så vad är då rätt att göra? Uh jaa det går ju att krångla till det hur mycket som helst.


Hobbyrummet


Jag har en hantverks utbildning och har ett inbyggt behov att alltid syssla och pyssla med någonting. Därför har det här hobbyrummet en rätt så viktig funktion för mig. Tidigare var taket och väggarna klädda med spånskivor. På golvet låg en plastmatta och under den rå ohyvlade bräder. Det var inget vidare trevligt.

Vi hade turen att komma över ett litet parti med nya breda kil sågade golvplank. De är aningen missfärgade  så priset var överkomligt. Kil sågade golvplank hör ju inte till det billigaste varianten av golv precis så missfärgningen kan vi leva med.


Sängen som lockar  till vila. Notera tomten i fotändan!


Då rummet äntligen är klart och det är dags att göra de där roliga, de vi säga "fin inreda" så glömmer jag allt som heter funktionalitet. Jag fullständigt struntar i om det är praktiskt eller ej. Jag  bara lagar det fint! Jag tänker på färger och former. På material och ytor. Ibland känns det nästan som om jag målar fram rummet. Den här praktiska delen, dvs hur rummet skall användas växer fram lite av sig själv. Så där småningom. I rummet finns nu en gammal antik säng som gossen vår sov i tills han så att säga "växte ur den". Den är väldigt smal. Enbart 60 centimeter så speciellt bekväm är den ju inte. Fast det spelar faktiskt ingen roll, den är ju så vacker! Det virkade sängöverkastet är köpt på lopp torg  och lapptäcket har jag gjort själv. 


Fina skavanker!


Dynorna har jag sytt av gamla bolstervar som jag fyndat på lopp torg eller hittat i något av mina tidigare hus. De grå dynorna är däremot gjorda av en gammal matsäck från kriget. Den hittade jag på stalls vinden smutsig och bortglömd. Den var lite sliten så nu har dynorna lite lappade hål här och där. Charmigt tycker jag.


Morfars syster Lilli


Jag har massor med gamla svartvita fotografier. I hobbyrummet finns ett av mina favorit fotografier. Det är en släkting till mig. En liten flicka som hette Lilli. Lilli gick tyvärr bort i unga år på 1930-talet. Hennes bild har i
varje fall alltid hängt på någon fin plats i mitt hem. Nu får fotografiet hänga ovanför den gamla sängen.


 
Husmodern från 1948


Jag gillar gamla tidningar. Jag får massor av inspiration av dem, speciellt till inredning projekt. Härlig läsning! Vackra bilder och ett språk som är gammaldags. Tidningarna är en spegling av sin tid. Lärorikt och roligt. Tidningarna har en given plats i rummet.


Dörrlister och väggbrytare är den svaga länken..


Ännu återstår en hel del jobb i hobbyrummet. Elledningarna är dragna, nu väntar vi bara på att få en yrkeskunnig elmontör till platsen. Min bror är el montör och har lovat komma. Lycka är att ha en hjälpsam bror! Elskåpet finns här i hobbyrummet och vi var rätt så säkra på att vi måste laga om hela elsystemet. En glad överraskning blev det då vi kunde konstatera att det inte var nödvändigt. Det gamla proppskåpet kan fortsättningsvis användas. Härligt! Ledningarna måste däremot bytas.


Gammaldags gardin


Gardinerna som hänger i fönstret är från lopp torg. Jag gav en euro för dem. Så de där med att inreda behöver inte vara dyrt alla gånger. Jag gilla dem för att de har en gammaldags charm som gör sig så bra i det här rummet. Mjuka lätta gardiner mot grova stockar är en super fin kombination. Då jag inreder så försöker jag just tänka så. Kontrastverkan, mjukt mot hårt, ljust mot mörkt mm. Brocante chic är en inredningsstil som ofta inspirerar mig. Det slitna och nötta är fint, men materialen skall vara kvalitativa.Tomteskor från österbotten och leksaksbil från byn


Hobbyrummet är nu det nya favoritrummet för hela familjen. Hit kommer jag med min kaffekopp redan på morgonen. Hämtar krafter för att orka med  dagliga göromål och jobb. Det är ett rum i min smak. Så vem vill  bo i ett museum? Jag!


Stol inköpt hos antikhandlare, en dyrgrip som hängt med i många år

2 kommentarer:

Maria sa...

Ser härligt ut! Vet inte om jag personligen skulle trivas så bra att bo i ett hem med denna inredning, men inte skulle jag få för mig att kritisera hur andra vill att det ska se ut i sina hem, och som sagt, det ser väldigt fint och charmigt ut på bilderna :) Jag skulle eventuellt kunna tänka mig att inreda en sommarstuga i liknande stil dock!

Karina sa...

Tack Maria. Trevligt att du gillade mina bilder. Alla har vi vår smak, bara bra att inte alla gillar samma saker.