söndag 22 mars 2015

Tre män och en veranda

Verandan för nerplockningen


På lördagen var det rivningsdag. Peik, min pappa och svärfar for till Kimito för att jobba på stugan som vi ska plocka ner. De röjde sly kring stugan och sedan började de numrera upp verandans alla delar. Därefter började de plocka ner den.


Pappa på taket


Det var en kall och blåsig dag. Jag valde att stanna hemma, efter som jag fortfarande inte är riktigt i form. Jag har fått "influensan som varar i fyra veckor". Visst mår jag bättre, men för säkerhets skull  försöker jag ta det lugnt.


Timrad detalj


Gubbarna hann precis med det som Peik hade hoppats på. Det vill säga att få ner verandan. Alla delar som kan räddas är räddade. Tyvärr är ändå en hel del virke i mycket dåligt skick och tyvärr inte användbart längre. Det är ändå inte tänkbart att slänga det eller elda upp det. Varför kanske någon frågar sig? Ja om man blir tvungen att nytillverka delar så går det märkbart mycket lättare om man har kvar originaldelen. Den må sedan vara rutten lite här och där..Takstolar av annorlunda modell


Nackdelen med att spara alla delar som går att spara är ju att det blir ju en hel del material som skall köras på och förvaras. Trots att det bara är en liten veranda så är det otroliga virkes mängder som skall förvaras någonstans. Ibland blir man ju lite rädd då man märker det.

Verandan har en märklig form. Den är femkantig. Det är inte så vanligt, men det ger ett rätt så speciellt utseende åt huset. Ytterpanelen är rysligt fin. Bred spontad pärlspont. Tyvärr är den i rätt dåligt skick. Att låta tillverka ny liknande sådan panel är inte enkel. Antagligen inte billigt heller. Tur att det inte är något akut problem just nu. Vid uppbyggnadsskedet får man sedan hitta på något.


Taket är borta


Verandan är i rätt så dåligt skick på grund av att taket har läkt. Den har inte heller sköts om på otaliga år, där av är den rätt så sliten. Då ett hus inte längre underhålls och används då far det illa. Det finns inget som är underhållningsfritt i ett hus! Ändå är det fantastiskt hur väl det här huset har klarat sig. De skador som finns är enkla att spåra. Huset har fortfarande inte bjudit på några dåliga överraskningar.

  
Enbart några stolpar kvar


Det som är så roligt med gamla hus som inte har blivit sönderrenoverade är att de är så fantastiskt ärliga! Det är enkelt att se vad de är, på gott och ont. Det är enkelt att se alla skavanker och orsakerna till dem. Det är också enkelt att se kvalitéerna.  Som många gånger är fantastiska!


Stugan utan veranda


Virkeskvalitén är mycket bra i den här stugan. Den kan vara en delorsak till att den klarat sig sig bra trots bristande underhåll på senaste år.

Verandan visade sig stå på en timrad kista och det var ju en överraskning. Oftast brukar de ju stå på en sockel gjord av natursten. Den timrade kistans nedersta stockvarv var rätt dåliga och murkna. Däremot var alla andra delar i gott skick. Kistan var mycket avancerat byggd. Trappan som fanns inuti verandan var inbyggd i den timrade kistan. En finurligt och påhittig snickare har här varit framme!  Den snickaren hade en yrkesskicklighet som är av stora mått. Härligt tycker jag!


Veranda botten som är en timrad kista

Inga kommentarer: