tisdag 31 mars 2015

Uppbyggnad av ett gammalt hus, tankar och kostnaderDet här med att bygga upp ett gammalt hus är som ett äventyr på gott och ont. Jag har försökt plocka ihop lite bilder från olika byggnadsskeden. Det är en aning irriterande att jag inte hittar några bilder alls då själva stommen d.vs. väggarna byggdes upp. Det var nämligen kanske de svåraste av allt. Peik fick fylla i nya stockar upp till fyra varv på en vägg. Det fanns inget kvar av original stockarna på den väggen eftersom de hade ruttnat bort. Då man studerar gamla bilder så är det mycket lätt att förstå. Det hörnet på huset var rejält under gatunivån, inte så märkligt att det inte fanns något kvar av stockarna.
Det saknades också en hel del stockar. Vart de hade försvunnit så vet vi inte, eller kanske de hade blivit förstörda då huset revs. Vi rev inte själva Villa Hyacint, utan köpte det som en stockstomme. Med facit på hand har vi konstaterat att det är bäst att riva och bygga upp själv. Då är det lättare att "lära känna" huset. Då är också sannolikheten att alla delar finns kvar vid byggnadsskedet. Vi var tvungna att köpa stockar från ett annat rivningshus för att överhuvudtaget få ihop det hela.  
Tips för de som vill bygga upp ett gammalt hus på nytt är att återanvända original delar till huset så långt det bara är möjligt. Det sparar både pengar tid och nerver. Återanvänd allt som bara går att återanvända. Det är också okej att återanvända gammalt virke från andra byggnader så länge som de är i bra skick. Då man måste köpa nytt material så blir det dyr. Dimensioner på virke skall vara av rejäla mått för att se klokt ut på ett gammalt hus. Då man blir tvungen att köpa det som nytt så svider det i plånboken.
Vi hade turen att till en del kunnat använda återanvänt material till takstolarna. De virket kom från en lada som revs här nära. Det sparade en liten slant.

En stor del takstolsvirke blev vi ändå tvungna att köpa nytt. Dessutom hade vi en yrkesman på plats och lagade taket. Upp till takhöjd  klarade vi oss med små utgifter. Därefter kostade huset märkbar mycket mera! Det kändes ändå rätt att tillåta takarbetet till en yrkesman. Taket är ju ändå "huvudsaken" som måste göras rätt.Villa Hyacint har plåttak. En del av plåtarna hittade jag billigt på pryltorgen i den lokala tidningen. Nya plåtar som hade blivit över. Super glada var vi då. Resten av plåten köpte vi från affären.
Peik och jag har de mest fantastiska pappor! De har ställt upp i ur och skur. Inte nog med att de är trevliga, de är dessutom både duktiga och kunniga. Min pappa har nog inte tidigare riktigt förstått sig på de gammal husen. Han har nog föredragit nybyggen i första hand. Jag har ändå märkt en stor förändring i hans tänkande. Han är nu precis som vi och beundrar de rejäla gamla stockhusen som är gjorda med både kärlek och färdighet. Härligt tycker jag!

 


Jag har till stor del tagit hand om snickerierna på Villa Hyacint. Fönster arbete har det funnits i stora mängder. Många fönsterbågar har varit i mycket dåligt skick. En del har inte heller gått att rädda. Då har vi varit tvungna att låta en snickare tillverka nya. Däremot är nästan all inner bågar original. De har fina handblåsta glas som glittrar. Fönsterkarmarna har också varit i överraskande bra skick.
Fönsterdekorationerna är kopierade efter originalet. Genom att studera fotografier på huset har vi fått fram pyntet. Nu har Villa Hyacint aldrig varit någon rysligt utsmyckad stuga, men de få dekorationer den har haft skall vi försöka återställa. Hyacinten är inte riktigt lika hög som den var på den plats den tidigare stod. Orsaken till att vi inte byggde den lika hög var i första hand ekonomisk. Det skulle ha blivit märkbart mycket dyrare. Det måste ändå nämnas att det också finns en estetisk orsak, den skulle inte ha se riktigt klok ut om den var så hög där som den nu står, d.vs. på berget. Den står märkbart mycket högre upp i terräng i än någonsin tidigare.
Peik och jag har studerat Hyacinten på gamla fotografier otaliga gånger och har kommit fram till att den från början var en mycket liten stuga. Den måste ha blivit uppbyggd på höjden vid ett senare skede. Villa Hyacint är byggd på 1920 talet och då antagligen som en liten stuga i en våning.

1 kommentar:

Malin sa...

Vilket charmigt hus!Vi bor också i ett gammalt rött hus.Känns som det ger lite karaktär och känsla till huset när det har några år på nacken :)