söndag 22 juni 2014

Ett minne av ett hus

Här är en bild från det ställe jag och min man bodde på tidigare. Stället finns på kimito ön. Det här fotot är taget av stallet, som från början var ett skjul fyllt med bråte! Ja oj gode gud vad det såg ut. Varför har man så sällan en bild av före man tog uti med elände? Sen när allt är rustat och klar, då går man efter sin kamera.

Här har taket byts ut, tidigare var det filt tak som inte dög till någonting mera. Alla fönster är restaurerade, elen utbytt, vattenrör indraget, golv inbyggt, gärdesgården byggd o.sv. listan kan göras hur lång som helst!

Huset som vi bodde i hade stått tomt i 40 år. Det fanns inget vatten och ingen brunn som dög till någonting. Eldstäderna fanns kvar i alla rum men ur funktion. Pipan var täppt och sotare kom gång efter gång och knackade lite hål här och där..och ändå fungerade det inte. Halva pipan fick plockas ner och muras upp på nytt. Sedan igen lite hål här och där...sen på dagen före julafton fungerade det! Vilken julklapp det året! Värme! Taket läckte så det fick bytas ut. Nedre stockarna på gavelväggen var rejält ruttna så där fick det fyllas i med nya stockar. Bara att lyfta huset med domkrafter och in med nya stockar....usch vad man blir trött att tänka på hur mycket jobb det är med att rusta upp gamla hus.

 Så om någon funderar på att köpa ett gammalt hus och tänker sig att någon att det bara var att skrapa lite färg och måla så tänk om. Om man däremot är villig att leva myyycket spartanskt och verkligen få en känsla för hur 1800-talet var att leva i så bra,  köp och bo där från första dagen! Nä nu har jag skämtat bor allt för många rader, visst har det sin charm också det måste man ju ändå medge.

Inga kommentarer: