torsdag 19 juni 2014

Stenar stenar och åter stenar....

"Lillstugan" har äntligen fått sin stenfot färdig! Här muras inte med några lecablock eller tegelstenar. Här gjuts inte heller någon sockel i betong.

 Här radas sten, äkta natursten som finns på gården! Här krävs styrka och vilja av stål för att lyckas! Svärfar och min man har tillägnat många timmar till det här. Nu kan man kanske tro att vi av ekologiska själ har valt att göra så men det är ju inte riktigt sant. Nog för att vi tilltalas av ekologiska alternativ rätt ofta, men inte direkt då det gäller sockeln till lillstugan nej...Så arbetstokiga är vi inte.  Största orsaken till valet av material ligger i rena rama snålhetstänkande! Det får inte kosta för mycket. Det har inte kostat någonting heller annat än en massa arbetstid!

 Räknar man arbetstimmarna i rena pengar så är ju hela kåken ett mega förlustbygge. Fast det här är ju min och min mans stora intresse och passion så man tänker inte på det viset.

Jag måste ju ändå medge att jag tycker att det är det vackraste som finns med kallmurade naturstenssocklar! Det är ett hantverk av stora mått gott folk!  Den kunskapen innehar inte många idag mera!

Vi kommer tyvärr att bli tvungna att ändå använda lite kalkbruk för att få de små stenarna att hållas på plats, så riktigt kallmurad kommer den inte att vara. Det är lite synd men i varje fall märkbart bättre än cementbruk som inte hör hemma alls på gamla socklar.
   


4 kommentarer:

Solveig Eriksson sa...

Vilket jobb alltså! Och vilka krafter som behövts för att bära och stapla stenarna. Men vackert, ändamålsändligt, naturvänligt och säkert konstnärligt också.

Solveig Eriksson sa...

Vilket jobb alltså, men vackert! :)

Fru Tallund sa...

Vad innebär kallmurad? Helt enkelt bara radat utan nåt "kladd"? Väldigt skickligt i så fall! Och otroligt vackert!

Karina sa...

Hej Fru Tallund! Ja du är inne på rätt spår. Stenmur utan "kladd" emellan. Har mycket gamla anor. Sten gärden har också används för att hägna in djur, också då utan murbruk. Sådana murar kallas hackerör och härstammar från bronsåldern.