tisdag 15 juli 2014

"Ett hus får ögon"

Lillstugans "dollargrin" skämtsamt kallat!


 Nu är äntligen höskörden över, efter mycket maskin krångel är nu gräset under tak och i tryggt förvar på stalls vinden. Nu är vi trötta min man och jag, det känns i kroppen efter en veckas slit på en het åker. Skörden blev stor och dessutom av bra kvalité så visst känns det bra. Det var mödan värt! Det känns ganska ok att pyssla med annat på gården nu. Allting har stått stilla, byggandet, målandet, trädgårdsarbetet och mycket till ännu.

 Lillstugans fönster börjar nu ta form. Ytterfönsterna på gaveln strök jag sista lagret linoljefärg på igår. De var torra idag och kunde äntligen sättas på plats. Ytterbågarna nertill är tyvärr nytillverkade. Vi var tvungna att tillverka nya, då de gamla var i mycket dåligt skick. Orsaken till att de var i så dåligt skick är egentligen rätt löjlig. De järn som finns i varje hörn på ett fönster var inte längre tätt mot träet. Skruvarna som de satt fast med hade rostat och släppt greppet om järnet. Då har vatten kommit in mellan järnen och trät. Vattnet har blivit kvar där och så småningom ruttnar träet . Så om  fönsterna hade fått lite underhåll så hade det inte skett. Om någon hade plockat bort järnen och skruvat dit dom med nya skruvar skulle säkerligen fönstren ha varit i gott skick än idag. För det är ju nog så att allt kräver underhåll på en byggnad.Dekorationerna är återskapade enligt originalet


 De nytillverkade fönsterbågarna är gjorda av en skicklig snickare och vi är mycket nöjda med det jobb han har gjort! Ett problem uppstod tyvärr ändå då vi skulle passa in de gamla glasen i bågarna. De passade inte alls. Så glaset fick skäras till på nytt. Dessutom passade inte bågarna alls in i karmen. Orsaken till problemen är den, att de nytillverkade bågarna var absolut raka, men de var inte karmen och de gamla bågarna. Av det som är gammalt är inte mycket rakt, ja i princip ingenting! Det blev lite extra pyssel tack vare de här oväntade problemen. Nu är i varje fall gavelfönstret klart helt och hållet, med både inner och ytter fönster!


Lillstugans gavelsida börjar ta form

Ett uttryck som hörs rätt ofta är att "fönstren är husets ögon" och det tycker jag är mycket bra sagt. Ett hus med "fel" ögon ser sorgset ut. Jag skulle aldrig sätta in några moderna fönster i ett gammalt hus, det blir varken vackert eller funktionellt.

Inga kommentarer: