fredag 14 november 2014

Villa Hyacint tar form!

Hyacinten får en näsa!


 "Lillstugan"  Villa Hyacint tar mer och mer form för varje dag. Det känns fantastiskt fint att se att entrèn börjar se skaplig ut! Det har ju varit lite snopet att framsidan  har sett för gräslig ut då resten av husväggarna i princip är färdiga. Härligt med yrkesmän! De blir fint och det går snabbt. Oj va glad jag är. Nu har stugan ett veranda tak så nu gäller det som följande att rota fram dörrar och fönster som kunde passa. Det är noga med att det ska vara rätta proportioner på dörrarna. Det skall vara pardörrar och de flesta pardörrar är rysligt höga. För höga för att passa i en så här liten byggnad. Vi har ändå ett par som möjligtvis kunde passa.


Min tuffa bror och pappa på höga hala höjder!

Det är en lättnad då taket är på plats igen. Vädergudarna har varit på vår sida, ingen nederbörd har det varit. Nu kommer Peik och jag att fortsätta bygget. På agendan står kant bräderna, snickerierna och brädfodring. Nu blir det bara roligare och roligare ju längre det framskrider!


I girar måste det "hålla tätt" därför läggs först plåtar där

 Det här huset hade där de tidigare stod en utbyggnad med märkbart mycket högre tak. Takvinkeln var brantare. Tyvärr har vi varit tvungna att kompromissa med det. Det är en kostnadsfråga, det skulle ha blivit mycket dyrare. Till mitt försvar kan jag ju ändå säga att det här huset måste vara äldre än vad jagoch många andra från början trodde. Där det stod innan det revs hade de ett 1920 tals utseende med en brant takvinkel på veranda delen. Även fönster och snickerierna runt om hade 1920 tals uttryck. Gamla fotografier berättar dock att huset från början varit en liten stuga utan utbyggnad! Det förstärks ytterligare av att vi på stockväggarna hittat fragment av tidningar från 1800 talet.

 Så spännande är det med gamla hus gott folk de berättar om någon lyssnar. Eftersom fönstren är från ca. 1920 tal har vi ändå bestämt att hålla ett utseende på huset som återspeglar den tiden.


Grått som himmelen


Inga kommentarer: