söndag 14 december 2014

Gamla charmiga kojor!

Affär på Skansen


Den 12.12 2012 gifte vi oss. Peik och jag for till Stockholm på bröllopsresa. Vi gick självfallet i Stockholm och tittade i affärer så där som turister antagligen förväntas göra. Stockholm är en vacker stad, speciellt gamla stan är ju fantastiskt fin. Vårt hotell låg på Hasselbacken. Hotellet ligger i princip mitt emot Skansen. Ja och Skansen är ju ändå bäst av allt! Då Peik och jag kom dit så var det som att komma hem! Oj du milde dessa härliga hus!

 
Skansen hus i snöskrud


Det är ju fantastiskt att Peik och jag båda är lika galna i dessa gamla kojor. Det skulle ju vara förskräckligt om endast den ena skulle vara galen i gamla kåkar,då skulle den andra ständigt lida. Varför var allting så vackert förr? Är det för att allt är gjort för hand och med största omsorg. Gamla hand blåsta fönsterglas som glittrar är tusenfalt vackrare är moderna döda och stumma rutor. De är industriellt tillverkade. De är gjorda av maskiner, inte av människor. Det syns. Moderna fönster med konstgjorda spröjsar är enligt mitt tycke fruktansvärt. Förr måste fönster vara spröjsade eftersom man inte kunde tillverka så stora glas att det skulle räcka till hela fönstret. Det hade inget med estetik att göra, enbart funktion. Teorin att "ju äldre fönster ju mindre rutor" stämmer rätt så långt.

 
"Husögon med ögonlock"


Vi bor i ett hus byggt på 1890-talet. Det är gammalt. Tyvärr är mycket av det gamla förstört av den förra ägaren. Till en del kan jag förstå att man gör om och fixar till. Ska man bo i ett hus så måste man göra det till ett hem som passar en själv. Folk moderniserar och grejar i tro på allt det man gör är rätt. Självfallet vill väl ingen förstöra ett hus med flit. Om det finns folk i huset så lever det också vidare, det är bättre än att det lämnas att förfalla. Det gäller ju både gamla och nya hus. Så det finns ju två sida av myntet.

Vårt hus har fönstren byts ut på. Det är inte bra! Inte nog med att de är nya, de är dessutom heltokig modell som inte passar till huset. Jag är ständigt på jakt efter fönster som kunde passa vårt hus. Problemet ligger i att de måste vara många och likadana. Det är inget enkelt projekt.

   
Inte är alla gamla kojor röda! Hus på Skansen


Det är ok att fixa i sitt gammal hus. Tapetsera och måla om är helt i sin ordning. Det som ändå är tänkvärt är att inte skrapa bort alla färglager överallt. Jag tycker inte heller att man ska riva bort alla gamla tapetlager innan man sätter dit nya. Vad är väl mera fascinerande än att studera dessa lager och försöka föreställa sig hur rummet sett ut vid olika tider? Den glädjen ska vi inte ta bort av kommande generationer.


Blyinfattade glas på ett Skansen hus


I vårt hus är eldstäderna utrivna. Det är en stor sorg för mig. I köket har vi förvisso en vedeldad köksspis som fungerar helt utmärkt. Den är antagligen från 1960 talet. Den fungerar bra så den är ok. I ett annat rum har en plåtbeklädd kakelugn rivits ut för att ge plats för ett klädskåp??

I salen fanns en öppen spis från 1970 talet då vi flyttade in. Den förbjöd sotaren oss att elda i, den var inte i skick. Den rev vi gladerligen bort. Nu har vi en kakelugn i salen som är från 1880 talet. En grotesk sak i mörkgrönt! Den fick vi billigt för att den var så ful. Ja den var verkligt ful, men då den hade murats upp på plats så blev den fula ankungen plötsligt en vacker svan?? Ja eldstäderna är värda att bevaras i ett gammal hus. Tänkvärt är att eldstaden är husets hjärta och fönstren dess ögon!


Öppen eldstad i Skansen hus

Inga kommentarer: