söndag 11 januari 2015

Obotliga ruckel räddarnas senaste strapatser!

Snön yr där ute. Det blev  plötsligt vinter på allvar. Det känns fint att Villa Hyacint har tak och väggar. Nu klarar sig stugan trots ovädret. Lite lister och andra små detaljer saknas ännu utvändigt annars är "Hyacinten" färdig. Det är knappt att man kan tro att det är sant, äntligen! På insidan finns visserligen fortfarande jobb så det räcker till, men det känns inte alls så oöverkomligt efter alla stora jobb som nu är gjorda.

Ja Peik och jag är galna i gamla kåkar. Obotliga ruckel entusiaster är vad vi är! Vi har knappt hunnit bygga Villa Hyacint färdig så är redan följande projekt på gång...


Villa Hyacint


Vi har hittat lite information om Villa hyacint. Nu vet vi vem som ägde huset fören det revs och när det är byggt. Villa Hyacint är byggt 1925. Det är märkligt  att vi har hittat tidningar på väggarna inomhus som är från 1800-talet? Hur går det ihop? Kanske är att det från början är en enkel liten stuga på ett rum som sedan byggdes om och förstorades 1925. Det är också möjligt att det är en byggnad som är dit flyttad och uppbyggd 1925. Det är fascinerande att stockhus går att plocka ner och sedan bygga upp på nytt. Om Villa hyacint var flyttad 1925 så är det ju lite spännande att huset är flyttat ytterligare en gång hit till oss. Det är återanvändning som heter duga!

 
Villa Hyacints dörrar är inte original, utan återanvända från ett annat hus.


Peik och jag har en stuga till som vi lovat plocka ner för flera år tillbaka. Det har varit omöjligt att hitta tid att påbörja det projektet. I går kördes det igång! Jag kunde inte följa med, men Peik och min pappa började riva bort skivor på väggarna inomhus. Dörrkarmar och lister plockades också ner. Vintertid är det bäst att låta tak och väggar utvändigt stå kvar och i stället "skala av inomhus".

  
Spökhus? Kanske..


Huset har stått öde i tiotals år vilket på ett sätt är bra. Det finns ingen risk för några läckande vattenrör eller motsvarande skador eftersom det inte ens har dragits in vatten i huset. Däremot har övergivna hus andra skador på grund av bristande underhåll. Läckande tak, speciellt vid pipan har den här stugan. Fast ändå verkar skadorna inte vara riktigt så stora som vi först trodde.


En veranda med en annorlunda form


Stugan är sliten och medfaren men vi tycker den är en pärla. Vad vi ska göra med den då den är nerplockad vet vi inte. Det är inget litet hus, ca 10x10 meter, så att hitta en plats åt den på vår gård är inte lätt. Eventuellt kanske vi säljer den vidare men inget är bestämt ännu. Det är ju inte heller ett akut problem direkt vägen dit är lång, mycket lång...


Slitet och vackert

Inga kommentarer: