lördag 31 januari 2015

Elektriciteten i gamla husDe här med elektricitet är någon ting som vi tar för givet i dag. Det är kanske minnesvärt att notera att det ända in på 1940 talet fanns hushåll som saknade elektricitet i vårt land. Då visserligen långt ute på landsbygden men i varje fall.

På svensk energis  hemsidor kan läsas följande:

 "I början av 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj ca 54 timmar i veckan. Nästan all vaken tid gick åt till att laga mat, tvätta och hålla värmen och där utöver jobba. Sedan 1990-talet tar samma arbete 15 timmar i veckan och det tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el"

Det som kanske är ännu viktigare än eldrivna maskiner i hemmen är ändå all den utveckling som skedde inom sjukvården tack vare elens fram marsch. På sjukhus finns i dag respiratiorer och övervakningsmonitorer. Tekniska hjälpmedel som liftar och dylikt. Allt sköts med el. Så visst borde vi vara ytterst tacksamma. Fast ändå är det svårt att minnas allt detta då elräkningen dyker ner i postlådan. Usch ja, el kostar!


Det donerade proppskåpet


Just nu förnyar vi elledningar och annat i vårt hus. Massor av vår tid har gått åt till stockbyggen, att plocka upp och plocka ner. Det har varit lite på bekostnad av det hus vi bor i. Det är slitet och börjar bli i akut behov av service på alla plan.

Elen är en sak som vi nu verkligen försöker satsa på. Nu måste alla gamla kulo ledningar ut. Så jätte många är de inte men i varje fall. Nu skall de ersättas med nyare säkrare ledningar. Även om jag tycker om gamla saker och prylar så här går faktiskt gränsen. Att ha kvar gamla ledningar som börjat bli både slitna och medfarna är enbart dumt! Däremot har jag börjat tänka om med gamla proppskåp som inte alls behöver vara otrygga förutsatt att de är hela och fungerar som de ska. De måste självfallet också fylla de moderna bestämmelser som råder i dag, vilket de faktiskt oftast gör. I de hus som jag har ägt tidigare har jag alltid tyckt att det är viktigt att byta ut de gamla proppskåpet mot en modern låda, som ser märkbart mycket säkrare och tryggare ut. Ja tills nu alltså..

Vårt hus har en gammal elcentral som i princip skulle kunna fungera hur bra som helst. Problemet är att vi måste flytta på elcentralen och dra om en massa ledningar. Det betyder att vi skulle vara utan el i huset en rätt så lång tid. Med småbarn i huset så skulle det nog bli lite krångligt. Deras tålamod skulle nog tryta om de måste leva i mörker, utan tv och utan allt de som är roligt. Så då bestämde vi oss för att skaffa ett proppskåp till. Dit drar vi nu nya ledningar. Sedan då alla ledningar är på plats kör vi igång det istället. Då får antagligen husets originalproppskåp flytta upp till Villa Hyacint istället. Det "nya" proppskåpet är, ja just det, gammalt! Jag fick det av en trevlig dam som tyckte det var överflödigt i hennes sommarstuga. Jag hade ingen aning om hur proppskåpet såg ut, utan sade bara, att jag tar det efter en liten pratstund i telefonen. Det var en stor tur och lycka det proppskåpet! Jag tycker att det ser fantastiskt roligt ut! Väl värt att bevaras.

   
Sliten detalj på skåpet


Proppskåpet är så där charmigt slitet och passar utmärkt här hos oss. Jag tror att många är snabba att kassera sina gamla proppskåp för en modern låda. Jag tror inte riktigt att det är så fiffigt alla gånger. Ett proppskåp kan faktiskt se rätt så häftigt ut i inredningen. Faktum är att jag tror att det kommer att bli en inredningspryl som "alla vill ha" efter en tid. Industristilen är kraftigt på frammarsch och där passar gamla proppskåp som handen i handsken.

 
"maskineriet"


Peik och jag har samlat allehanda elprylar under en längre tid. Många är de som skrattat åt oss då vi velat ha någon avbrytare som kasserats. Mycket har vi fått för att folk inte vill ha dem. Visserligen finns nyproduktion av avbrytare och annat men billigt är det inte. Så att köpa allt som nytt är ingen realitet. Däremot går det använda gamla, förutsatt att de fungerar.


Skomakarlampor med tillbehör


Vårt hus är stort vilket gör att det slukar stora mängder elledningar. För att hålla priset nere försöker vi lista ut kortaste vägarna att dra ledningarna. Antalet stickkontakter och avbrytare hålls också på en minimal nivå. Måste man ha stickkontakter under varje fönster till exempel? Absolut inte tycker jag!


Vridbrytare i bakelit


Det som jag många gånger frågat mig är, varför det inte tillverkas elprylar som är vackra? Det borde ju vara eftertraktat. Estetikern och inrednings fantasten skulle ju förmodligen kunna tänka sig att betala någon lite slant extra för att få något annat än de "dasslock" som erbjuds som standard. Visserligen finns nog alternativ men de är ju vansinnigt dyra! Någonting vackrare och något billigare kan inte vara en omöjlighet att tillverka.


Porslindosor


Gamla elprylar är ofta tillverkade i bakelit eller porslin. De är små och vackra. De blir som små pynt på väggen i sitt anspråkslösa uttryck. Tusenfalt bättre en en fyrkantig plastlåda. Dessutom diskuteras nu plastens brandsäkerhet mycket. Få se vad de kommer fram till de som förstår sig på.

 

Porslin och bakelit

Inga kommentarer: