måndag 26 januari 2015

Ruckelräddarna, etapp 2 !På lördag var Peik, jag och våra härliga pappor på rivningsarbete. Huset som vi ska plocka ner har under många år fungerat som lagerutrymme för ägaren. Så det finns bråte i stora mängder i alla rum. Där finns böcker, fågelskelett, kläder och andra trasor, verktyg, flaskor, tidningar, biblar, sängar  mm. Ja listan kan göras hur lång som helst.

Vi har kommit överens med ägaren om att vi får elda upp bråte. Det är vi mycket tacksamma för, annars kunde de här nog vara närapå ett omöjligt projekt. Om vi skulle vara tvungna att köra allt till soptippen skulle vi vara ruinerade vid de här slaget.


En veranda en gång så vacker


Husets veranda är nära på att helt falla omkull. Det kunde vi konstatera då vi synat den lite närmare i fogarna. Den håller på att släppa från husväggen. Dessutom är stockarna som den står på ruttna. Så det gäller nog att rätt fort märka upp den och plocka ner den. Den har varit otroligt dekorativ och haft de vackraste fönster. Så mycket som möjligt skall vi försöka återskapa, om inte allt så nära på..


Timmer av god kvalitè


Huset är mycket kvalitativt byggt. Skador finns men inga stora överraskningar har vi hit tills stött på. Huset har typiska skador som uppkommit av bristande underhåll. Ändå är vi nog förvånade över hur otroligt bra huset har klarat sig. Vilken virkes kvalitè! Voj du milde, de är en fröjd för ögat. Sådant virke är nog sällsynt i moderna byggnader.  Huset har också haft snickerier som har gjort det extra fint. En härlig pärla till hus de här, ja jag blir fullständigt lyrisk så är det bara.

  
Svensk takstol


Jag tog en liten paus och sökte mig  upp på vinden för att ta lite fotografier också. Det här huset har en lite speciell form av takstolar som inte är så väldigt vanliga, de kallas svensk takstol och har ett gammalt formspråk.  En del av innertaket har rasat in så det är en konst i sig att röras sig här uppe.

Hela vindsvåningen är full av bråte och skräp, här väntar ett oändligt arbete. Fast just nu får det vänta.


Tapetdokumentation


En del vackert finns nog. Tapeter i tjocka lager! De skall jag ta hand om och göra någon slags dokumentation av. Fast det gäller att vara snabb. Då man har med sig ett gäng gubbar som helst ser till att det enbart går snabbt och helst eldas omedelbart.


TapetdokumentationI princip fick vi hela huset tömt på bråte som eldades upp. Alla spånskivor är också borta,  följande gång gäller det att plocka ner spänn papp och "skala" fram stockstommen.


Bråte och skräp


Ibland då jag tittar upp på det fina men ändå rätt stora hus så undrar jag hur vi skall klara upp det här. En tröst är i varje fall att Peik har plockat ner ett torp tidigare så jag sätter mitt tillit till det.

Villa Hyacint som vi har uppbyggt här hemma plockade vi ju inte ner, utan köpte enbart stommen som vi byggde upp. Så det här är ju ett rejält mycket större arbete. Fast ändå är det här otroligt spännande och lärorikt!

Hus av den här åldern är byggda med omsorg och med tanke på att hålla i flera hundra år, trots slitage och ur och skur. Här är ett bevis på att de gör de också!

 
En härlig koja med många kvalitèter
Inga kommentarer: