onsdag 1 oktober 2014

Tomtar och trollMin man hämtade hem en bok till mig igår. Han vet tydligen rätt så bra vad jag gillar. Boken heter Bergtagen, en bok om skogsrå, troll och småfolk. Den är en bok som avskrivits från biblioteket och kostade inget alls. Biblioteken gör så med böcker som blivit för gamla och ointressanta.

Jag gillar naturväsen, är barnsligt förtjust i dem! Den här boken berättar om många av dessa märkliga varelser på ett enkelt och underhållande vis. Boken är skriven av Karin Nilsson och illustrerad av Stina Stensland. Den är utgiven av Jämtlands läns museum år 1984.

I boken Bergtagen kan läsas följande:

....Den allra vackraste av alla skogens varelser är skogsrået, åtminstone om man ser henne framifrån. Skogsrået är galen i karlar. Hon gör allt för att förvrida synen på dem, både gifta och ogifta. 

SKOGSRÅET

Skogsråets rygg är en rutten trä stam som är ihålig. Vänder hon den sidan till så går det illa för en.  Så frågan är finns hon? Ja på riktigt menar jag. På något vis kunde tänkas att hon var ett bra påhitt förr i världen då männen hade gjort bort sig och varit otrogna sin fru. Då skulle det ju passa att skylla sin egen dumhet på ett sådant väsen som skogsrået. Det finns inga vetenskapliga bevis på att en naken kvinna med ihålig rygg springer omkring i våra skogar. Fast ingen har väl bevisat det motsatta heller.


Skogsråets rygg?
TOMTARNA

Boken Bergstagen berättar om tomtar. Jultomten är ju ungdomen själv. Det är däremot inte hustomten som kan bli flera hundra år. Hustomten bor ofta i stall eller ladugårdar. Han sköter om djuren och gården. Han gillar risgrynsgröt. Vill man göra honom glad så bjuder man på den delikatessen! Om tomten trivs så är det alltid sopat och städat i fähusen. Hustomten är klädd i grå kläder och röd luva. Han är inte speciellt social, utan vill helst vara ensam. Han pysslar om djuren. De hästar som han gillar bäst flätar han man och svans på. Flätorna är nära på omöjliga att lösa upp. Det kan gå illa om man försöker så det är bäst att låta bli.


Flätad hästman


Flätad svans på trevlig häst
 TROLLEN

Enligt boken är troll rätt så sällsynta nu för tiden. Det kan också bero på att det kan vara svårt att se skillnad på människor och troll ibland. Kanske trollen bor närmare oss en vad vi tror. Tänk om grannen är ett troll!
Trollen kan också göra sig osynliga. Det kan ju vara en naturlig förklaring till att man inte råkar på dem speciellt ofta. Trollen kan vara rika, men de kan också vara fattiga. De kan lura in människor i berget där de bor. Det är mycket svårt att sedan ta sig ut. Boken berättar att om du går i en enslig skog och plötsligt  känner doften av nybakat bröd, då kan du vara säker på att där bor troll som försöker locka dig in i berget.


Ser ni tomten?

 ÄLVORNA
 
Älvorna är små vackra dansande kvinnor. Sådana som sett dem säger att de inte är större än dockor.  Älvorna  dansar ofta i gryningen på en äng. Där de har dansat bildas en älvring på marken. För länge länge sedan lockade älvorna till sig män, som sedan inte kunde lämna henne. På senare tid har de övergått till att "sätta sjukdomar" på människor. Speciellt barn lär vara utsatta, eftersom älvorna tycker om att suga på barns fingrar och tår?  Under farlighetsgrad i boken Bergtagen kan läsas följande: De är inte speciellt farliga. Antalet rapporterade sjukdomsfall pga älvor minskar stadigt.


Begynnande älvdans...


DE UNDERJORDISKA

Under jorden lever ett folk som liknar människor. De är mindre än människor och bor under jorden.De kan också bo i ladugårdar eller fäbodar.  De kallas också vittror, vittran, jordgubban, smågåbban..ja benämningarna är många. De brukar jorden och lever ett familjeliv som liknar människans. de underjordiska är rätt så fredliga men man ska akta sig att reta dem i onödan. I varning gällande de underjordiska: Häll inte hett vatten direkt på marken utan att först varna "småfolket". Då man inte alltid se de underjordiska så kan det lätt hända att man bränner dem. Då kan de bli arga och "sätta sjukdom" på dig.  


Ljus från underjorden?


Ja nog finns det att läsa om alltid! Boken Bergtagen har trollbundit mig!  Det här är folktro. Förr togs den på största allvar och kanske den behöver tas lite på allvar även idag. Mycket beskrivs hur man bör respektera så väl troll, älvor, underjordiska och tomtar. Det beskrivs också hur man bemöter dessa varelser på ett vänligt och fint vis. Det är kanske så man borde bemöta alla så väl människor, väsen och djur. Boken Bergtagen är läsvärd och rekommenderas varmt. Alla bilder här är mina egna och inte från boken.Vem bor här? Vågar man knacka på?

1 kommentar:

Camelia sa...

Spännande! Jag såg älvorna dansa i morse.