fredag 15 augusti 2014

Kukkelikuuu! Snart är vi 7!

Piip och Linus

Vår lilla kyckling "Piipen" har blivit stora damen! Hon växer så det knakar och är en riktigt stilig och fin höna. Glad och social med  människor dessutom. Ja inte undra på det för nog har vi allihop ansträngt oss att skämma bort henne så mycket vi bara har förmått! Hon går nu omkring på gården med tuppen Linus. Vilket verkar vara en bra lösning. Piip blir lite tryggare och Linus skulle annars vara väldigt ensam just nu,  för Bodil hönan har nu fullt upp med sina nykomlingar. Tre söta hönsbarn har hon. 


På sin vakt, det finns en del farligheter!

Vi har länge tänkt skaffa någon höna till, eftersom en höna och en tupp kändes som en väldigt liten skara. Nu har vi däremot börjat tänka om. Bodil hönan tycks vara en riktig "turbo höna" som ruvar och ruvar...Om alla små kycklingar klarar sig så har vi 6 stycken vilket är helt tillräckligt! En liten önskan om att åtminstone någon av de små skulle vara en höna. Det kan ju bli lite krångel och alla skulle visa sig vara tuppar. Håller tummarna...

Piip solar sig

 Barnen är lite fundersamma om Piip kunde få ett vackrare namn och jag måste nog instämma. Mimmi är ett alternativ som varit på agendan. Det låter väl fint?


Linus hjälper till att hitta läckerheter

En vaktande hönsmamma och två av hennes små. Den tredje tycks vara av den blyga sorten så den syns inte på bilden.


Bodil hönan hade från början 14 ägg i sitt bo! Tre stycken rullade bort rätt snabbt och gick sönder. Då  tre kycklingarna var kläckta klarade hon inte att ruva på de ägg som var kvar och sköta sina mycket rörliga kycklingar samtidigt. Så det blev inga flera kycklingar och lika så bra det. Det känns ju lite mera kontrollerbart att har tre kycklingar än elva stycken.

 Bodil vaktar sina kycklingar mycket intensivt. Hon accepterar inte att man kommer så nära. Det är rätt intressant att se hur en enkel liten höna nog kan vara mycket skrämmande! 


Det var fläckiga kycklingar den här gången. Här är tuffingen mitt på bilden. Alltid först och alltid bäst!

Inga kommentarer: